|
|
(20 ενδιάμεσες εκδόσεις από 5 χρήστες δεν εμφανίζονται) |
Γραμμή 5: |
Γραμμή 5: |
| |process_org_owner_is_private=Όχι | | |process_org_owner_is_private=Όχι |
| |process_org_owner=85324 | | |process_org_owner=85324 |
| + | |process_provision_org_group=4888, 8210 |
| |process_provision_org=37171 | | |process_provision_org=37171 |
− | |process_provision_org_directory=Διεύθυνση Ασφάλειας Τροφίμων Κεντρικής Υπηρεσίας ΕΦΕΤ, Περιφερειακές Διευθύνσεις ΕΦΕΤ, Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών | + | |process_provision_org_directory=Διεύθυνση Ασφάλειας Τροφίμων Κεντρικής Υπηρεσίας ΕΦΕΤ, Περιφερειακές Διευθύνσεις ΕΦΕΤ, Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών, ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Ε.Φ.Ε.Τ.) |
− | |process_output_registries=115133, 249655, 420738, 164312, 263686, 775800 | + | |process_output_registries=423201, 263686, 249655, 202863, 998589, 629370, 325006, 164312, 775800, 115133, 420738, 631289 |
− | |process_remarks=Μητρώο εγκαταστάσεων μεταποιημένων αλιευτικών προιόντων (processed fishery products) καν. 853/04.
| |
− | | |
− | Μητρώο Πλοίων / Εργοστασίων (Factory Vessels) Καν. 852/04, 853/04.
| |
− | | |
− | Μητρώο κέντρων Συλλογής Γάλακτος (Milk Centers) Καν. 853/04.
| |
− | | |
− | Μητρώο Εγκαταστάσεων Γάλακτος & Γαλακτοκομικών Προϊόντων (Milk & Dairy Products) Καν. 853/04.
| |
− | | |
− | Μητρώο Εγκαταστάσεων Προϊόντων Αυγών (Egg Products) Καν. 853/04.
| |
− | | |
− | Μητρώο Εγκαταστάσεων Συσκευασίας Αυγών (Egg Packing Centres) Καν. 853/04.
| |
| |process_estimated_implementation_duration_min=P30D | | |process_estimated_implementation_duration_min=P30D |
| |process_estimated_implementation_duration_max=P90D | | |process_estimated_implementation_duration_max=P90D |
Γραμμή 27: |
Γραμμή 17: |
| |process_trigger_type=Αίτηση (έντυπο) | | |process_trigger_type=Αίτηση (έντυπο) |
| |process_usage=Δικαιολογητικό | | |process_usage=Δικαιολογητικό |
− | |process_output_type=Απόφαση, Ενημέρωση Μητρώου, Παραγωγή εγγράφου | + | |process_output_type=Ενημέρωση Μητρώου, Παραγωγή εγγράφου |
| |process_validity_duration_set=Αόριστη | | |process_validity_duration_set=Αόριστη |
| |process_source=Συντάκτες | | |process_source=Συντάκτες |
− | |process_provided_to=Επιχειρήσεις,Νομικά Πρόσωπα – Νομικές Οντότητες | + | |process_provided_to=Παραγωγής Τροφίμων |
− | |process_tax_type=Εγκρίσεις,Έλεγχοι,Μητρώα | + | |process_tax_type=Άδειες λειτουργίας,Άδειες παραγωγής,Αποφάσεις,Γνωστοποιήσεις,Επιτόπιοι έλεγχοι,Καταχωρίσεις |
− | |process_life_events=Τρόφιμα,Επιχειρηματική δραστηριότητα | + | |process_life_events=Τρόφιμα,Αδειοδοτήσεις και συμμόρφωση,Ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων |
| |process_sdg_resource=Ιεραρχική Προσφυγή | | |process_sdg_resource=Ιεραρχική Προσφυγή |
| |process_sdg_notes=Αίτηση θεραπείας ή ιεραρχική προσφυγή κατά το άρθρο 24 του ν. 2690/1999. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει, είτε από τη διοικητική αρχή, η οποία εξέδωσε την πράξη, την ανάκληση ή την τροποποίησή της (αίτηση θεραπείας), είτε από την αρχή η οποία προΐσταται εκείνης που εξέδωσε | | |process_sdg_notes=Αίτηση θεραπείας ή ιεραρχική προσφυγή κατά το άρθρο 24 του ν. 2690/1999. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει, είτε από τη διοικητική αρχή, η οποία εξέδωσε την πράξη, την ανάκληση ή την τροποποίησή της (αίτηση θεραπείας), είτε από την αρχή η οποία προΐσταται εκείνης που εξέδωσε |
Γραμμή 53: |
Γραμμή 43: |
| |process_application_owner=Νομικά πρόσωπα | | |process_application_owner=Νομικά πρόσωπα |
| |process_application_description=Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση | | |process_application_description=Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση |
− | |process_application_note=Αίτηση/Υπεύθυνη Δήλωση με τα εξής στοιχεία: | + | |process_application_note=Αίτηση/Υπεύθυνη Δήλωση, η οποία υποβάλλεται στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών, με τα εξής στοιχεία: |
| - το ονοματεπώνυμο του φυσικού προσώπου ή την επωνυμία του νομικού προσώπου, | | - το ονοματεπώνυμο του φυσικού προσώπου ή την επωνυμία του νομικού προσώπου, |
| - τη διεύθυνση κατοικίας του φυσικού προσώπου ή την έδρα του νομικού προσώπου και το ΑΦΜ του φυσικού ή του νομικού προσώπου, | | - τη διεύθυνση κατοικίας του φυσικού προσώπου ή την έδρα του νομικού προσώπου και το ΑΦΜ του φυσικού ή του νομικού προσώπου, |
Γραμμή 71: |
Γραμμή 61: |
| |process_conditions_num_id=2 | | |process_conditions_num_id=2 |
| |process_conditions_alternative=Όχι | | |process_conditions_alternative=Όχι |
− | |process_conditions_type=Κατοχής κωδικών για είσοδο σε λογισμικό | + | |process_conditions_type=Φορολογικές |
− | |process_conditions_name=Ο αιτών να είναι κάτοχος κωδικών TAXISnet. | + | |process_conditions_name=Ο αιτών - επιχείρηση θα πρέπει να έχει ΑΦΜ και να έχει δήλωση έναρξης εργασιών στην ΑΑΔΕ που να αφορά τη μεταποίηση ή αποθήκευση ή/και ανασυσκευσία τροφίμων (ζωικής προέλευσης). |
| |process_conditions_url=www.gov.gr/arxes/anexartete-arkhe-demosion-esodon-aade/anexartete-arkhe-demos ion-esodon-aade/elektronike-eggraphe-diakheirise-kodikon-taxisnet | | |process_conditions_url=www.gov.gr/arxes/anexartete-arkhe-demosion-esodon-aade/anexartete-arkhe-demos ion-esodon-aade/elektronike-eggraphe-diakheirise-kodikon-taxisnet |
| }} | | }} |
Γραμμή 79: |
Γραμμή 69: |
| |process_conditions_alternative=Όχι | | |process_conditions_alternative=Όχι |
| |process_conditions_type=Τεχνικές | | |process_conditions_type=Τεχνικές |
− | |process_conditions_name=Θα πρέπει να τηρούνται οι όροι σχετικά με την κατασκευή, διαρρύθμιση και εξοπλισμό σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο. Ενδεικτικά αναφέρονται: | + | |process_conditions_name=Θα πρέπει να τηρούνται οι όροι σχετικά με την κατασκευή, διαρρύθμιση και εξοπλισμό σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο ανάλογα με τη δραστηριότητα της επιχείρησης. Ενδεικτικά αναφέρονται: |
− | Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων θεσπίζουν, εφαρμόζουν και διατηρούν πάγια διαδικασία ή διαδικασίες βάσει των αρχών HACCP. | + | 1. Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων θεσπίζουν, εφαρμόζουν και διατηρούν πάγια διαδικασία ή διαδικασίες βάσει των αρχών HACCP. |
− | Γενικές απαιτήσεις για τους χώρους τροφίμων: | + | 2. Γενικές απαιτήσεις για τους χώρους τροφίμων σύμφωνα με το Κεφαλαιο ΙΙΙ και το Παράρτημα ΙΙ του Κανονισμού (ΕΚ) 852/2004. |
− | 1. Οι χώροι τροφίμων πρέπει να διατηρούνται καθαροί και σε καλή κατάσταση.
| + | 3. Ειδικές απαιτήσεις για τους χώρους παρασκευής, επεξεργασίας ή μεταποίησης τροφίμων σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ του Κανονισμού (ΕΚ) 852/2004. |
− | 2. Ο σχεδιασμός, η διαρρύθμιση, η κατασκευή, η χωροθέτηση και οι διαστάσεις των χώρων τροφίμων πρέπει:
| + | 4. Απαιτήσεις ανάλογα με τη δραστηριότητα της επιχείρησης, που απορρέουν από τον Κανονισμό (ΕΚ) 853/2004. |
− | α) να επιτρέπουν επαρκή συντήρηση, καθαρισμό ή/και απολύμανση, να αποτρέπουν ή να περιορίζουν στο ελάχιστο την αερόφερτη μόλυνση και να διαθέτουν κατάλληλο χώρο εργασίας που να επιτρέπει την υγιεινή εκτέλεση όλων των εργασιών·
| + | Για περαιτέρω ανάλυση και διευκρινήσεις συμβουλευτείτε του Οδηγούς Ορθής Πρακτικής που εξειδικεύουν τις απαιτήσεις της νομοθεσίας ανά κλάδο δραστηριότητας επιχειρήσεων τροφίμων και είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.). |
− | β) να προστατεύουν από τη συσσώρευση ρύπων, την επαφή με τοξικά υλικά, την πτώση σωματιδίων μέσα στα τρόφιμα και τη συμπύκνωση υδρατμών ή το σχηματισμό ανεπιθύμητης μούχλας στις επιφάνειες·
| + | |process_conditions_url=https://www.efet.gr/index.php/el/food-industry/odigoi |
− | γ) να επιτρέπουν ορθές πρακτικές υγιεινής τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από μόλυνση και, ιδίως, του ελέγχου των επιβλαβών οργανισμών και
| |
− | δ) όταν είναι αναγκαίο, να παρέχουν τις κατάλληλες συνθήκες χειρισμού και αποθήκευσης υπό ελεγχόμενη θερμοκρασία και με επαρκή χωρητικότητα για τη διατήρηση των τροφίμων στην κατάλληλη θερμοκρασία και να είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να ελέγχεται και, όταν είναι αναγκαίο, να καταγράφεται το επίπεδο θερμοκρασίας.
| |
− | 3. Πρέπει να υπάρχουν επαρκή αποχωρητήρια με καζανάκια, συνδεδεμένα με κατάλληλο αποχετευτικό σύστημα. Τα αποχωρητήρια δεν πρέπει να ανοίγουν κατευθείαν στους χώρους όπου γίνεται χειρισμός τροφίμων. | |
− | 4. Πρέπει να υπάρχει επαρκής αριθμός νιπτήρων, εγκατεστημένων στα κατάλληλα σημεία και προοριζόμενων ειδικά για το πλύσιμο των χεριών. Οι νιπτήρες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με ζεστό και κρύο τρεχούμενο νερό και με υλικά για τον καθαρισμό των χεριών και το υγιεινό τους στέγνωμα. Όταν είναι αναγκαίο, οι χώροι για το πλύσιμο των τροφίμων πρέπει να είναι χωριστοί από τις εγκαταστάσεις πλυσίματος των χεριών.
| |
− | 5. Πρέπει να υπάρχουν κατάλληλα και επαρκή μέσα φυσικού ή μηχανικού αερισμού. Πρέπει να αποφεύγεται η μηχανική ροή αέρα από μολυσμένους σε καθαρούς χώρους. Τα συστήματα εξαερισμού πρέπει να είναι κατασκευασμένα κατά τρόπο που να προσφέρουν εύκολη πρόσβαση σε φίλτρα και άλλα εξαρτήματα που χρειάζονται καθαρισμό ή αντικατάσταση.
| |
− | 6. Οι εγκαταστάσεις υγιεινής πρέπει να διαθέτουν κατάλληλο φυσικό ή μηχανικό εξαερισμό.
| |
− | 7. Οι χώροι τροφίμων πρέπει να διαθέτουν επαρκή φυσικό ή/και τεχνητό φωτισμό.
| |
− | 8. Οι αποχετευτικές εγκαταστάσεις πρέπει να είναι κατάλληλες για το σκοπό που προορίζονται. Πρέπει να σχεδιάζονται και να κατασκευάζονται κατά τρόπο που να αποκλείει τον κίνδυνο μόλυνσης. Όταν οι αποχετευτικοί αγωγοί είναι, εν όλω ή εν μέρει, ανοικτοί, πρέπει να είναι σχεδιασμένοι κατά τρόπον ώστε να εξασφαλίζεται ότι τα απόβλητα δεν ρέουν από μολυσμένο χώρο προς ή σε ένα καθαρό χώρο, ιδίως σε χώρο όπου γίνεται ο χειρισμός τροφίμων που ενδέχεται να παρουσιάσουν υψηλό κίνδυνο για τον τελικό καταναλωτή.
| |
− | 9. Όταν είναι αναγκαίο, πρέπει να υπάρχουν κατάλληλα αποδυτήρια του προσωπικού.
| |
− | 10. Τα προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης δεν πρέπει να αποθηκεύονται σε χώρους όπου γίνεται χειρισμός τροφίμων.
| |
− | Ειδικές απαιτήσεις για τους χώρους παρασκευής, επεξεργασίας ή μεταποίησης τροφίμων: | |
− | 1. Σε χώρους όπου γίνεται παρασκευή, επεξεργασία ή μεταποίηση τροφίμων, ο σχεδιασμός και η διαρρύθμιση πρέπει να επιτρέπουν την εφαρμογή ορθής πρακτικής ως προς την υγιεινή των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης της αλληλομόλυνσης μεταξύ των χειρισμών και κατά τη διάρκεια αυτών. Ειδικότερα:
| |
− | α) οι επιφάνειες των τοίχων πρέπει να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και να καθαρίζονται και, όταν είναι αναγκαίο, να απολυμαίνονται εύκολα. Αυτό απαιτεί τη χρήση στεγανών, μη απορροφητικών και μη τοξικών υλικών που να μπορούν να πλένονται, εκτός εάν οι υπεύθυνοι της επιχείρησης τροφίμων μπορούν να αποδείξουν στις αρμόδιες αρχές ότι τυχόν άλλα χρησιμοποιούμενα υλικά είναι κατάλληλα· ενδεχομένως, τα δάπεδα πρέπει να επιτρέπουν επαρκή αποστράγγιση της επιφάνειας·
| |
− | β) οι επιφάνειες των τοίχων πρέπει να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και να μπορούν να καθαρίζονται και, όταν είναι αναγκαίο, να απολυμαίνονται εύκολα. Αυτό απαιτεί τη χρήση στεγανών, μη απορροφητικών και μη τοξικών υλικών που να μπορούν να πλένονται, οι δε επιφάνειες πρέπει να είναι λείες μέχρις ύψους καταλλήλου για τις εργασίες, εκτός εάν οι υπεύθυνοι της επιχείρησης τροφίμων μπορούν να αποδείξουν στις αρμόδιες αρχές ότι τυχόν άλλα χρησιμοποιούμενα υλικά είναι κατάλληλα·
| |
− | γ) οι οροφές (ή, εάν δεν υπάρχουν οροφές, η εσωτερική επιφάνεια της στέγης) και ό,τι είναι στερεωμένο σ’ αυτές πρέπει να είναι σχεδιασμένες και κατασκευασμένες έτσι, ώστε να μη συσσωρεύονται ρύποι και να περιορίζεται η συμπύκνωση υδρατμών, η ανάπτυξη ανεπιθύμητης μούχλας και η πτώση σωματιδίων·
| |
− | δ) τα παράθυρα και τα άλλα ανοίγματα πρέπει να κατασκευάζονται κατά τρόπο που να αποφεύγεται η συσσώρευση ρύπων. Εκείνα τα οποία μπορούν να ανοίγουν προς το ύπαιθρο πρέπει, όταν είναι αναγκαίο, να είναι εφοδιασμένα με δικτυωτά πλέγματα προστασίας από τα έντομα, τα οποία να μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα για να καθαριστούν. Όταν το άνοιγμα των παραθύρων μπορεί να προκαλέσει μόλυνση, τα παράθυρα πρέπει να παραμένουν κλειστά και σφραγισμένα κατά τη διάρκεια της παραγωγής·
| |
− | ε) ο καθαρισμός και, όταν είναι αναγκαίο, η απολύμανση των θυρών πρέπει να μπορεί να γίνεται εύκολα. Αυτό απαιτεί να χρησιμοποιούνται λείες και μη απορροφητικές επιφάνειες, εκτός εάν οι υπεύθυνοι της επιχείρησης τροφίμων μπορούν να αποδείξουν στις αρμόδιες αρχές ότι τυχόν άλλα χρησιμοποιούμενα υλικά είναι κατάλληλα·
| |
− | στ) οι επιφάνειες (συμπεριλαμβανομένων των επιφανειών εξοπλισμού) που βρίσκονται σε χώρους όπου γίνεται ο χειρισμός τροφίμων, και ιδίως αυτές που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα, πρέπει να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και να μπορούν να καθαρίζονται και, όταν είναι αναγκαίο, να απολυμαίνονται εύκολα. Αυτό απαιτεί τη χρήση λείων, μη τοξικών υλικών που να είναι ανθεκτικά στη διάβρωση και να μπορούν να πλένονται, εκτός εάν οι υπεύθυνοι της επιχείρησης τροφίμων μπορούν να αποδείξουν στις αρμόδιες αρχές ότι τυχόν άλλα χρησιμοποιούμενα υλικά είναι κατάλληλα.
| |
− | 2. Πρέπει να υπάρχουν κατάλληλες εγκαταστάσεις, όταν είναι αναγκαίο, για τον καθαρισμό, την απολύμανση και την αποθήκευση των σκευών και του εξοπλισμού εργασίας. Οι εγκαταστάσεις αυτές πρέπει να είναι κατασκευασμένες από υλικό ανθεκτικό στη διάβρωση, να μπορούν να καθαρίζονται εύκολα και να διαθέτουν επαρκή παροχή ζεστού και κρύου νερού.
| |
− | 3. Πρέπει να υπάρχουν κατάλληλα μέσα όταν είναι αναγκαίο για το πλύσιμο των τροφίμων. Κάθε νεροχύτης ή άλλη παρόμοια εγκατάσταση για το πλύσιμο των τροφίμων πρέπει να διαθέτει επαρκή παροχή ζεστού ή/και κρύου πόσιμου νερού.
| |
− | |process_conditions_url=https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?qid=1693304394852&uri=CELEX%3A32004R0852 | |
| }} | | }} |
| {{process evidences | | {{process evidences |
Γραμμή 160: |
Γραμμή 129: |
| |process_rule_decision_year=2004 | | |process_rule_decision_year=2004 |
| |process_rule_description=Για τον καθορισμό ειδικών κανόνων υγιεινής για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης | | |process_rule_description=Για τον καθορισμό ειδικών κανόνων υγιεινής για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης |
− | |process_rule_url=https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32004R0853&qid=16195303 14614&from=EL) | + | |process_rule_url=https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX%3A32004R0853&qid=1693305265536 |
| }} | | }} |
| {{process rules | | {{process rules |