Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «ΔΔ:Εκπαιδευτικά Προγράμματα Κατάρτισης Προσωπικού Επιχειρήσεων Τροφίμων»

Από Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών
Μετάβαση σε:πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 4: Γραμμή 4:
 
|process_official_title=Υπηρεσίες Κατάρτισης προς τις Επιχειρήσεις Τροφίμων
 
|process_official_title=Υπηρεσίες Κατάρτισης προς τις Επιχειρήσεις Τροφίμων
 
|process_alternative_titles=Κατάρτιση του προσωπικού των επιχειρήσεων σε θέματα τροφίμων που καλύπτουν όλα τα στάδια της αλυσίδας των τροφίμων.
 
|process_alternative_titles=Κατάρτιση του προσωπικού των επιχειρήσεων σε θέματα τροφίμων που καλύπτουν όλα τα στάδια της αλυσίδας των τροφίμων.
|process_description=Σκοπός της παρούσας διαδικασίας είναι η παροχή υπηρεσιών από τον ΕΦΕΤ για την διεξαγωγή ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για την κατάρτιση του προσωπικού των επιχειρήσεων σε θέματα τροφίμων που καλύπτουν όλα τα στάδια της αλυσίδας των τροφίμων και υλοποιείται από φυσικά και νομικά πρόσωπα, ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς.
+
|process_description=Σκοπός της παρούσας διαδικασίας είναι η παροχή υπηρεσιών από τον ΕΦΕΤ για την διεξαγωγή εκπαιδευτικού προγράμματος για την κατάρτιση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων σε θέματα που καλύπτουν όλα τα στάδια της αλυσίδας των τροφίμων και υλοποιείται από φυσικά και νομικά πρόσωπα, ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς.
 
|process_org_owner_is_private=Όχι
 
|process_org_owner_is_private=Όχι
 
|process_org_owner=85324
 
|process_org_owner=85324
 
|process_provision_org_group=8210
 
|process_provision_org_group=8210
 
|process_provision_org=37171
 
|process_provision_org=37171
 +
|process_provision_org_directory=Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, Τμήμα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού.
 
|process_remarks=Η κατάρτιση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων αποτελεί απαίτηση του Κανονισμού (ΕΚ) 852/2004 για την υγιεινή των τροφίμων και αφορά το προσωπικό των επιχειρήσεων που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν τρόφιμα ή ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο, τη διάθεση τροφίμων, τη μαζική εστίαση και ζαχαροπλαστική ή είναι εργαστήρια παραγωγής ή μεταποίησης τροφίμων. Από την παραπάνω κατάρτιση μπορεί να εξαιρείται μόνο το προσωπικό το οποίο διαθέτει έγκυρο τίτλο σπουδών ή πιστοποιητικό ή αποδεικτικό παρακολούθησης προγράμματος εκπαίδευσης ή κατάρτισης, από το οποίο να προκύπτει σαφώς ότι ο εργαζόμενος είναι επαρκώς καταρτισμένος σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας ή άλλου καταλλήλου κατά περίπτωση τομέα των τροφίμων.
 
|process_remarks=Η κατάρτιση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων αποτελεί απαίτηση του Κανονισμού (ΕΚ) 852/2004 για την υγιεινή των τροφίμων και αφορά το προσωπικό των επιχειρήσεων που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν τρόφιμα ή ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο, τη διάθεση τροφίμων, τη μαζική εστίαση και ζαχαροπλαστική ή είναι εργαστήρια παραγωγής ή μεταποίησης τροφίμων. Από την παραπάνω κατάρτιση μπορεί να εξαιρείται μόνο το προσωπικό το οποίο διαθέτει έγκυρο τίτλο σπουδών ή πιστοποιητικό ή αποδεικτικό παρακολούθησης προγράμματος εκπαίδευσης ή κατάρτισης, από το οποίο να προκύπτει σαφώς ότι ο εργαζόμενος είναι επαρκώς καταρτισμένος σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας ή άλλου καταλλήλου κατά περίπτωση τομέα των τροφίμων.
 
Δυνατότητα υλοποίησης προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης για το προσωπικό των επιχειρήσεων τροφίμων έχουν:
 
Δυνατότητα υλοποίησης προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης για το προσωπικό των επιχειρήσεων τροφίμων έχουν:
Γραμμή 16: Γραμμή 17:
  
 
Ο ΕΦΕΤ καθορίζει το ελάχιστο περιεχόμενο των προγραμμάτων εκπαίδευσης, εγκρίνει και ελέγχει την υλοποίησή τους, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την ΥΑ 14708/2007 (ΦΕΚ Β΄1616), διενεργεί τη διαδικασία αξιολόγησης και εκδίδει τις σχετικές βεβαιώσεις κατάρτισης (πιστοποιητικά).
 
Ο ΕΦΕΤ καθορίζει το ελάχιστο περιεχόμενο των προγραμμάτων εκπαίδευσης, εγκρίνει και ελέγχει την υλοποίησή τους, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την ΥΑ 14708/2007 (ΦΕΚ Β΄1616), διενεργεί τη διαδικασία αξιολόγησης και εκδίδει τις σχετικές βεβαιώσεις κατάρτισης (πιστοποιητικά).
 +
|process_estimated_implementation_duration=15552000
 
|process_provided_language=Ελληνικά
 
|process_provided_language=Ελληνικά
 
|process_evidence_identification_type=Ταυτοποιητικό έγγραφο
 
|process_evidence_identification_type=Ταυτοποιητικό έγγραφο
Γραμμή 40: Γραμμή 42:
 
|process_application_type=Αίτηση
 
|process_application_type=Αίτηση
 
|process_application_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά)
 
|process_application_submission_type=Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά)
|process_application_owner=Νομικά πρόσωπα, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Φορείς του Δημοσίου, Φυσικά πρόσωπα
+
|process_application_owner=Νομικά πρόσωπα, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Φυσικά πρόσωπα
 
|process_application_description=Αίτηση Έγκρισης Εκπαιδευτικού Προγράμματος
 
|process_application_description=Αίτηση Έγκρισης Εκπαιδευτικού Προγράμματος
 
|process_application_related_url=https://www.efet.gr/index.php/el/food-industry/ekpaidefsi-prosopikoy-epixeiriseon
 
|process_application_related_url=https://www.efet.gr/index.php/el/food-industry/ekpaidefsi-prosopikoy-epixeiriseon
|process_application_note=Οι αιτήσεις για έγκριση των προγραμμάτων υποβάλλονται από τον εκπαιδευτικό φορέα (φορέα υλοποίησης) στο λογισμικό σύστημα υποβολής αιτήσεων που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ. Κάθε αίτηση αφορά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, λαμβάνει ξεχωριστό αριθμό που χαρακτηρίζει μοναδικά το πρόγραμμα και συνοδεύεται από όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προβλέπονται από τη κείμενη νομοθεσία. Να σημειωθεί ότι η αποστολή των ανωτέρω θα πρέπει να λαμβάνει χώρα εντός των χρονικών προθεσμιών που ορίζει η σχετική νομοθεσία, ήτοι σαράντα 40 τουλάχιστον ημέρες πριν την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος και θα αφορά στη  υλοποίηση προγράμματος με χρονικό ορίζοντα τριών 3 μηνών (90 ημερολογιακών ημερών) από την ημερομηνία υποβολής/πρωτοκόλλησης της αίτησης.
+
|process_application_note=Οι αιτήσεις για έγκριση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων υποβάλλονται από τον εκπαιδευτικό φορέα (φορέα υλοποίησης) στο λογισμικό σύστημα υποβολής αιτήσεων που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ. Κάθε αίτηση αφορά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, λαμβάνει ξεχωριστό αριθμό που χαρακτηρίζει μοναδικά το πρόγραμμα και συνοδεύεται από όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προβλέπονται από τη κείμενη νομοθεσία (ΥΑ 14078/17-08-2007, ΦΕΚ Β 1616). Να σημειωθεί ότι η αποστολή των ανωτέρω θα πρέπει να λαμβάνει χώρα εντός των χρονικών προθεσμιών που ορίζει η σχετική νομοθεσία, ήτοι σαράντα (40) τουλάχιστον ημέρες πριν την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος και θα αφορά στη  υλοποίηση προγράμματος με χρονικό ορίζοντα τριών (3) μηνών (90 ημερολογιακών ημερών) από την ημερομηνία υποβολής/πρωτοκόλλησης της αίτησης.
 
}}
 
}}
 
{{process evidences
 
{{process evidences
Γραμμή 75: Γραμμή 77:
 
|process_rule_description=για τους επίσημους ελέγχους και τις άλλες επίσημες δραστηριότητες που διενεργούνται με σκοπό την εξασφάλιση της εφαρμογής της νομοθεσίας για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές και των κανόνων για την υγεία και την καλή μεταχείριση των ζώων, την υγεία των φυτών και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, για την τροποποίηση των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 999/2001, (ΕΚ) αριθ. 396/2005, (ΕΚ) αριθ. 1069/2009, (ΕΚ) αριθ. 1107/2009, (ΕΕ) αριθ. 1151/2012, (EE) αριθ. 652/2014, (ΕΕ) 2016/429 και (ΕΕ) 2016/2031, των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1/2005 και (ΕΚ) αριθ. 1099/2009 και των οδηγιών του Συμβουλίου 98/58/ΕΚ, 1999/74/ΕΚ, 2007/43/ΕΚ, 2008/119/ΕΚ και 2008/120/ΕΚ και για την κατάργηση των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 854/2004 και (ΕΚ) αριθ. 882/2004, των οδηγιών του Συμβουλίου 89/608/ΕΟΚ, 89/662/ΕΟΚ, 90/425/ΕΟΚ, 91/496/ΕΟΚ, 96/23/ΕΚ, 96/93/ΕΚ και 97/78/ΕΚ και της απόφασης 92/438/ΕΟΚ του Συμβουλίου
 
|process_rule_description=για τους επίσημους ελέγχους και τις άλλες επίσημες δραστηριότητες που διενεργούνται με σκοπό την εξασφάλιση της εφαρμογής της νομοθεσίας για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές και των κανόνων για την υγεία και την καλή μεταχείριση των ζώων, την υγεία των φυτών και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, για την τροποποίηση των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 999/2001, (ΕΚ) αριθ. 396/2005, (ΕΚ) αριθ. 1069/2009, (ΕΚ) αριθ. 1107/2009, (ΕΕ) αριθ. 1151/2012, (EE) αριθ. 652/2014, (ΕΕ) 2016/429 και (ΕΕ) 2016/2031, των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1/2005 και (ΕΚ) αριθ. 1099/2009 και των οδηγιών του Συμβουλίου 98/58/ΕΚ, 1999/74/ΕΚ, 2007/43/ΕΚ, 2008/119/ΕΚ και 2008/120/ΕΚ και για την κατάργηση των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 854/2004 και (ΕΚ) αριθ. 882/2004, των οδηγιών του Συμβουλίου 89/608/ΕΟΚ, 89/662/ΕΟΚ, 90/425/ΕΟΚ, 91/496/ΕΟΚ, 96/23/ΕΚ, 96/93/ΕΚ και 97/78/ΕΚ και της απόφασης 92/438/ΕΟΚ του Συμβουλίου
 
|process_rule_url=http://data.europa.eu/eli/reg/2017/625/oj
 
|process_rule_url=http://data.europa.eu/eli/reg/2017/625/oj
 +
}}
 +
{{process rules
 +
|process_rule_type=Νόμος
 +
|process_rule_decision_number=2741
 +
|process_rule_decision_year=1999
 +
|process_rule_gazette_doc_number=199
 +
|process_rule_gazette_doc_issue=Α
 
}}
 
}}

Αναθεώρηση της 15:42, 22 Ιουνίου 2023



e2354dd3-184f-4a64-929f-3568f7d341b0 235431

Με μια ματιά

Σημεία εξυπηρέτησης

Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, Τμήμα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Ε.Φ.Ε.Τ.)

Ψηφιακά σημεία παροχής

  • Δεν παρέχεται ψηφιακά

Αριθμός δικαιολογητικών

8 έως 9

Κόστος

30 €

Εκτιμώμενος χρόνος

40 ημέρες έως 3 μήνες

Περιγραφή

Η διαδικασία αφορά στην έγκριση υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την κατάρτιση του προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων και αξιολόγηση των καταρτιζομένων στην υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων. Η διεξαγωγή εκπαιδευτικού προγράμματος και η κατάρτιση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων αφορά σε όλα τα στάδια της αλυσίδας των τροφίμων, στην υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων και υλοποιείται από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και επιχειρήσεις τροφίμων.

Βασικές πληροφορίες

Θεσμικός φορέας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Εποπτευόμενος ή θεσμικός φορέας ως σημείο εξυπηρέτησης

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Ε.Φ.Ε.Τ.)

Υπηρεσία / οργανική μονάδα εποπτευόμενου φορέα

Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, Τμήμα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Παρατηρήσεις

Η κατάρτιση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων αποτελεί απαίτηση του Κανονισμού (ΕΚ) 852/2004 για την υγιεινή των τροφίμων και αφορά το προσωπικό των επιχειρήσεων που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν τρόφιμα ή ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο, τη διάθεση τροφίμων, τη μαζική εστίαση και ζαχαροπλαστική ή είναι εργαστήρια παραγωγής ή μεταποίησης τροφίμων. Από την παραπάνω κατάρτιση μπορεί να εξαιρείται μόνο το προσωπικό το οποίο διαθέτει έγκυρο τίτλο σπουδών ή πιστοποιητικό ή αποδεικτικό παρακολούθησης προγράμματος εκπαίδευσης ή κατάρτισης, από το οποίο να προκύπτει σαφώς ότι ο εργαζόμενος είναι επαρκώς καταρτισμένος σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας ή άλλου καταλλήλου κατά περίπτωση τομέα των τροφίμων.

Δυνατότητα υλοποίησης προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης για το προσωπικό των επιχειρήσεων τροφίμων έχουν: α) οι ίδιες οι επιχειρήσεις για το προσωπικό τους. β) οι επαγγελματικοί φορείς, τα επιμελητήρια και τα κλαδικά σωματεία. γ) τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι εκπαιδευτικοί και άλλοι Δημόσιοι Οργανισμοί και τα διαπιστευμένα κέντρα κατάρτισης.

Ο ΕΦΕΤ καθορίζει το ελάχιστο περιεχόμενο των προγραμμάτων εκπαίδευσης, εγκρίνει και ελέγχει την υλοποίησή τους, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την ΥΑ 14708/2007 (ΦΕΚ Β΄1616), διενεργεί τη διαδικασία αξιολόγησης και εκδίδει τις σχετικές βεβαιώσεις κατάρτισης (πιστοποιητικά).

Τελευταία ενημέρωση

17/07/2024

Αίτηση

Τύπος αίτησης

Αίτηση

Κατάθεση

Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά)

Κατατίθεται από

Νομικά πρόσωπα, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Φυσικά πρόσωπα

Τίτλος

Αίτηση Έγκρισης Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Σημειώσεις

Οι αιτήσεις για έγκριση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων υποβάλλονται από τον εκπαιδευτικό φορέα (φορέα υλοποίησης) στο λογισμικό σύστημα υποβολής αιτήσεων που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ. Κάθε αίτηση αφορά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, λαμβάνει ξεχωριστό αριθμό που χαρακτηρίζει μοναδικά το πρόγραμμα και συνοδεύεται από όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προβλέπονται από τη κείμενη νομοθεσία (ΥΑ 14078/17-08-2007, ΦΕΚ Β 1616). Να σημειωθεί ότι η αποστολή των ανωτέρω θα πρέπει να λαμβάνει χώρα εντός των χρονικών προθεσμιών που ορίζει η σχετική νομοθεσία, ήτοι σαράντα (40) τουλάχιστον ημέρες πριν την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος και θα αφορά στη υλοποίηση προγράμματος με χρονικό ορίζοντα τριών (3) μηνών (90 ημερολογιακών ημερών) από την ημερομηνία υποβολής/πρωτοκόλλησης της αίτησης.

Τι θα χρειαστείτε

Μέσα εξακρίβωσης της ταυτότητας, ταυτοποίησης και υπογραφής

Ταυτοποιητικό έγγραφο

    Εκτύπωση

    Προϋποθέσεις

      Κόστος

        Σχετικά




        Εξερχόμενα

        Εξερχόμενα

        Διοικητική πράξη

        Βήματα

          Ψηφιακά βήματα

            Άλλες πληροφορίες

            Εναλλακτικοί τίτλοι

            Κατάρτιση του προσωπικού των επιχειρήσεων σε θέματα τροφίμων που καλύπτουν όλα τα στάδια της αλυσίδας των τροφίμων.

            Επίσημος τίτλος

            Υπηρεσίες Κατάρτισης προς τις Επιχειρήσεις Τροφίμων

            Γλώσσες παροχής

            Ελληνικά

            Νομοθεσία

              Κατηγορίες

              Είδος διαδικασίας

              Έναυσμα

              Αιτούμενη

              Τρόπος υποβολής

              Αίτηση (έντυπο)

              Συμβάντα ζωής

              Τύπος

              Εξωστρεφής

              ,,


            • 1 Συμπληρωματικά δικαιολογητικά

              Κατάθεση από: Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά)

              Κατατίθεται από: Νομικά πρόσωπα, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Φορείς του Δημοσίου, Φυσικά πρόσωπα


              Αποτελεί δικαιολογητικό υπό προϋποθέσεις: Όχι


              Όχι 9102

            • Ευρωπαϊκός Κανονισμός 852 2004

              Περιγραφή Για την υγιεινή τροφίμων

              Νομικές παραπομπές http://data.europa.eu/eli/reg/2004/852/oj

            • Υπουργική Απόφαση 14708 2007 1616 Β

              Περιγραφή Όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία υλοποίησης υποχρεωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων και των Ελεγκτικών Αρχών και Φορέων του Επισήμου Ελέγχου Τροφίμων.

              Νομικές παραπομπές https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek pdf=20070201616

            • Ευρωπαϊκός Κανονισμός 625 2017

              Περιγραφή για τους επίσημους ελέγχους και τις άλλες επίσημες δραστηριότητες που διενεργούνται με σκοπό την εξασφάλιση της εφαρμογής της νομοθεσίας για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές και των κανόνων για την υγεία και την καλή μεταχείριση των ζώων, την υγεία των φυτών και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, για την τροποποίηση των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 999/2001, (ΕΚ) αριθ. 396/2005, (ΕΚ) αριθ. 1069/2009, (ΕΚ) αριθ. 1107/2009, (ΕΕ) αριθ. 1151/2012, (EE) αριθ. 652/2014, (ΕΕ) 2016/429 και (ΕΕ) 2016/2031, των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1/2005 και (ΕΚ) αριθ. 1099/2009 και των οδηγιών του Συμβουλίου 98/58/ΕΚ, 1999/74/ΕΚ, 2007/43/ΕΚ, 2008/119/ΕΚ και 2008/120/ΕΚ και για την κατάργηση των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 854/2004 και (ΕΚ) αριθ. 882/2004, των οδηγιών του Συμβουλίου 89/608/ΕΟΚ, 89/662/ΕΟΚ, 90/425/ΕΟΚ, 91/496/ΕΟΚ, 96/23/ΕΚ, 96/93/ΕΚ και 97/78/ΕΚ και της απόφασης 92/438/ΕΟΚ του Συμβουλίου

              Νομικές παραπομπές http://data.europa.eu/eli/reg/2017/625/oj

            • Νόμος 2741 1999 199 Α


            • Τα cookies μας βοηθούν να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε στην χρήση των cookies από εμάς.