Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «ΔΔ:Μεταβίβαση της κατοχής ή της κυριότητας κινητών μνημείων»

Από Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών
Μετάβαση σε:πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 35: Γραμμή 35:
 
|process_conditions_alternative=Όχι
 
|process_conditions_alternative=Όχι
 
|process_conditions_type=Φορολογικές
 
|process_conditions_type=Φορολογικές
|process_conditions_name=Για κάθε μεταβίβαση (δια δωρεάς ή κληρονομιάς) απαιτείται Πιστοποιητικό – Βεβαίωση αρμόδιας ΔΟΥ, περί υποβολής δήλωσης φόρου σύμφωνα με το άρθρο 106, παρ. 1  του Ν. 2961/2001 περί Κυρώσεως του Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών Προικών και κερδών από Λαχεία.
+
|process_conditions_name=Για κάθε μεταβίβαση της κατοχής ή της κυριότητας κινητού μνημείου δια δωρεάς ή δια κληρονομιάς απαιτείται Πιστοποιητικό – Βεβαίωση αρμόδιας ΔΟΥ, περί υποβολής δήλωσης φόρου σύμφωνα με το άρθρο 106, παρ. 1  του Ν. 2961/2001 περί Κυρώσεως του Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών Προικών και κερδών από Λαχεία.
 
}}
 
}}
 
{{process conditions
 
{{process conditions
 
|process_conditions_num_id=2
 
|process_conditions_num_id=2
 
|process_conditions_alternative=Όχι
 
|process_conditions_alternative=Όχι
|process_conditions_type=Δικαστικές
+
|process_conditions_type=Άλλο
|process_conditions_name=Ειδικότερα, όσον αφορά στα αρχαία εκ κληρονομιάς, πρέπει πρωτίστως να αποδεικνύεται το δικαίωμα του αιτούντος επί της κληρονομικής διαδοχής.
+
|process_conditions_name=Ειδικότερα, όσον αφορά στη μεταβίβαση της κατοχής ή της κυριότητας κινητού μνημείου δια κληρονομιάς, πρέπει πρωτίστως να αποδεικνύεται το δικαίωμα του αιτούντος επί της κληρονομικής διαδοχής.
 +
Ο αιτών καλείται να προσκομίσει τα κάτωθι δικαιολογητικά, τα οποία διαφοροποιούνται σε περίπτωση που η κληρονομιά προέρχεται εκ διαθήκης και σε περίπτωση που προέρχεται εξ αδιαθέτου: Α) Κληρονομιά εκ Διαθήκης 1. Ληξιαρχική πράξη θανάτου του κληρονομούμενου 2. Αντίγραφο διαθήκης όπου να δηλώνεται σαφώς το πρόσωπο που θα κληρονομήσει το αρχαίο / τα αρχαία. Σε διαφορετική περίπτωση ισχύουν τα όσα προβλέπονται για την κληρονομιά εξ αδιαθέτου (βλ παρακάτω, περίπτωση B). 3. Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης του κληρονομούμενου, πλην της προαναφερόμενης, από την ημερομηνία του θανάτου του μέχρι την ημερομηνία έκδοσης απόφασης του ΥΠΠΟ περί αναγνώρισης κατοχής στο εν λόγω αρχαίο. Χορηγείται από τον αρμόδιο γραμματέα του δικαστηρίου της κληρονομιάς, δηλαδή του δικαστηρίου στην περιφέρεια του οποίου κατοικούσε ο κληρονομούμενος μέχρι του θανάτου του, καθώς και από τον αρμόδιο γραμματέα του Πρωτοδικείου Αθηνών. 4. Πιστοποιητικό του αρμόδιου γραμματέα του άνω δικαστηρίου της κληρονομιάς, περί του ότι το εκ διαθήκης κληρονομικό δικαίωμα του κληρονόμου επί της κληρονομιάς δεν έχει αμφισβητηθεί από οποιοδήποτε πρόσωπο δικαστικώς, δι εγέρσεως κατ’ αυτού (κληρονόμου) σχετικής αγωγής. 5. Πιστοποιητικό του αρμόδιου γραμματέα της κληρονομιάς, περί του ότι ο εκ διαθήκης κληρονόμος δεν έχει αποποιηθεί την επαχθείσα σ’ αυτόν ως άνω κληρονομιά, μέσα στην προβλεπόμενη από το νόμο προθεσμία (άρθρο 1847 του Αστικού Κώδικα), δηλαδή μέσα σε ένα τετράμηνο από την δημοσίευση της διαθήκης. 6. Πιστοποιητικού οικονομικού εφόρου περί υποβολής σ’ αυτόν της κατά νόμον δηλώσεως ή εκδόσεως υπό τούτου πράξεως επιβολής φόρου.
 +
Β) Κληρονομιά εξ Αδιαθέτου 1. Ληξιαρχική πράξη θανάτου του κληρονομούμενου 2. Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης του κληρονομούμενου, από την ημερομηνία του θανάτου του μέχρι την ημερομηνία έκδοσης απόφασης του ΥΠΠΟ περί αναγνώρισης κατοχής στο εν λόγω αρχαίο / στα εν λόγω αρχαία. Χορηγείται από τον αρμόδιο γραμματέα του δικαστηρίου της κληρονομιάς, δηλαδή του δικαστηρίου στην περιφέρεια του οποίου κατοικούσε ο κληρονομούμενος μέχρι του θανάτου του, καθώς και από τον αρμόδιο γραμματέα του Πρωτοδικείου Αθηνών. 3. Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών από το οποίο να προκύπτει η συγγενική σχέση του κληρονόμου προς τον κληρονομούμενο και η οποία παρέχει εκ του νόμου κληρονομικό δικαίωμα επί της άνω κληρονομιάς, εν όλω ή εν μέρει (άρθρα 1813 και 1823 του Αστικού Κώδικα). 4. Πιστοποιητικό του αρμόδιου γραμματέα του άνω δικαστηρίου της κληρονομιάς, περί του ότι το εξ αδιαθέτου κληρονομικό δικαίωμα του κληρονόμου επί της κληρονομιάς δεν έχει αμφισβητηθεί από οποιοδήποτε πρόσωπο δικαστικώς, δι εγέρσεως κατ’ αυτού (κληρονόμου) σχετικής αγωγής. 5. Πιστοποιητικό του αρμόδιου γραμματέα της κληρονομιάς, περί του ότι ο εξ αδιαθέτου κληρονόμος δεν έχει αποποιηθεί την επαχθείσα σ’ αυτόν ως άνω κληρονομιά, μέσα στην προβλεπόμενη από το νόμο προθεσμία (άρθρο 1847 του Αστικού Κώδικα), δηλαδή μέσα σε ένα τετράμηνο από την δημοσίευση της διαθήκης. 6. Πιστοποιητικού οικονομικού εφόρου περί υποβολής σ’ αυτόν της κατά νόμον δηλώσεως ή εκδόσεως υπό τούτου πράξεως επιβολής φόρου. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ Αντί των πιστοποιητικών 1 – 5 ο νόμος ορίζει ότι τόσο ο εκ διαθήκης όσο και ο εξ αδιαθέτου κληρονόμος μπορεί να προσκομίσει: 1. Το προβλεπόμενο από τα άρθρα 1956 επόμ. Αστικού Κώδικα κληρονομητήριο, πιστοποιητικό που εκδίδεται κατόπιν αποφάσεως του άνω δικαστηρίου της κληρονομιάς και το οποίο αποδεικνύει το κληρονομικό του δικαίωμα και τη μερίδα που αναλογεί σ’ αυτόν επί της κληρονομιάς και 2. Πιστοποιητικό του αρμοδίου γραμματέα του δικαστηρίου της κληρονομιάς περί του ότι το κληρονομητήριο τούτο δεν έχει αφαιρεθεί ούτε έχει κηρυχθεί ανίσχυρο από το δικαστήριο τούτο (άρθρο 1965 Αστικού Κώδικα).
 +
      Και σ’ αυτήν την περίπτωση ο κληρονόμος υποχρεούται να προσκομίσει το υπ’ αριθ. 1 ως άνω περιγραφέν πιστοποιητικό της οικονομικής εφορείας.
 
}}
 
}}

Αναθεώρηση της 09:28, 13 Αυγούστου 2021



df0568c1-cece-45bd-a7ec-ac545dbf4483 481543

Με μια ματιά

Σημεία εξυπηρέτησης

Ψηφιακά σημεία παροχής

  • Δεν παρέχεται ψηφιακά

Αριθμός δικαιολογητικών

1 έως 3

Κόστος

Παρέχεται χωρίς κόστος

Εκτιμώμενος χρόνος

1 έτος

Περιγραφή

Η διαδικασία αποσκοπεί: α) στη μεταβίβαση ή μη της κατοχής κινητού αρχαίου μνημείου, που χρονολογείται έως και το έτος 1453 (Ν. 4858/2021, άρθρο 20.1α από νόμιμο κάτοχο σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, είτε δια δωρεάς, είτε δια κληρονομιάς/αιτία θανάτου του νόμιμου κατόχου και β) στη μεταβίβαση ή μη της κυριότητας κινητού μνημείου (Ν. 4858/2021, άρθρο 21) από νόμιμο κύριο σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, είτε δια δωρεάς, είτε δια κληρονομιάς/αιτία θανάτου του νόμιμου κυρίου, είτε δια πώλησης.

Βασικές πληροφορίες

Θεσμικός φορέας

Οργανική μονάδα θεσμικού φορέα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

Εποπτευόμενος ή θεσμικός φορέας ως σημείο εξυπηρέτησης

Υπηρεσία / οργανική μονάδα εποπτευόμενου φορέα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

Σχετικοί σύνδεσμοι


Τελευταία ενημέρωση

21/03/2024

Αίτηση




Τι θα χρειαστείτε

    Εκτύπωση

    Προϋποθέσεις

      Κόστος

        Σχετικά


        Έννομα μέσα προστασίας ή έφεσης:

        Ιεραρχική Προσφυγή


        Εξερχόμενα

        Εξερχόμενα

        Απόφαση, Ενημέρωση Μητρώου

        Βήματα

          Ψηφιακά βήματα

            Άλλες πληροφορίες

            Εναλλακτικοί τίτλοι

            Μεταβίβαση αρχαίων/εικόνων

            Επίσημος τίτλος

            Μεταβίβαση της κατοχής ή της κυριότητας κινητών μνημείων


            Μητρώα που τηρούνται

            Νομοθεσία

              Κατηγορίες

              Είδος διαδικασίας

              Έναυσμα

              Αιτούμενη

              Τρόπος υποβολής

              Αίτηση (έντυπο)

              Συμβάντα ζωής

              Τύπος

              Εξωστρεφής

              ,,


            • 1 Φορολογικές Για κάθε μεταβίβαση της κατοχής ή της κυριότητας κινητού μνημείου δια δωρεάς ή δια κληρονομιάς απαιτείται Πιστοποιητικό – Βεβαίωση αρμόδιας ΔΟΥ, περί υποβολής δήλωσης φόρου σύμφωνα με το άρθρο 106, παρ. 1 του Ν. 2961/2001 περί Κυρώσεως του Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών Προικών και κερδών από Λαχεία.

              Όχι Όχι

            • 2 Άλλο Ειδικότερα, όσον αφορά στη μεταβίβαση της κατοχής ή της κυριότητας κινητού μνημείου δια κληρονομιάς, πρέπει πρωτίστως να αποδεικνύεται το δικαίωμα του αιτούντος επί της κληρονομικής διαδοχής. Ο αιτών καλείται να προσκομίσει τα κάτωθι δικαιολογητικά, τα οποία διαφοροποιούνται σε περίπτωση που η κληρονομιά προέρχεται εκ διαθήκης και σε περίπτωση που προέρχεται εξ αδιαθέτου: Α) Κληρονομιά εκ Διαθήκης 1. Ληξιαρχική πράξη θανάτου του κληρονομούμενου 2. Αντίγραφο διαθήκης όπου να δηλώνεται σαφώς το πρόσωπο που θα κληρονομήσει το αρχαίο / τα αρχαία. Σε διαφορετική περίπτωση ισχύουν τα όσα προβλέπονται για την κληρονομιά εξ αδιαθέτου (βλ παρακάτω, περίπτωση B). 3. Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης του κληρονομούμενου, πλην της προαναφερόμενης, από την ημερομηνία του θανάτου του μέχρι την ημερομηνία έκδοσης απόφασης του ΥΠΠΟ περί αναγνώρισης κατοχής στο εν λόγω αρχαίο. Χορηγείται από τον αρμόδιο γραμματέα του δικαστηρίου της κληρονομιάς, δηλαδή του δικαστηρίου στην περιφέρεια του οποίου κατοικούσε ο κληρονομούμενος μέχρι του θανάτου του, καθώς και από τον αρμόδιο γραμματέα του Πρωτοδικείου Αθηνών. 4. Πιστοποιητικό του αρμόδιου γραμματέα του άνω δικαστηρίου της κληρονομιάς, περί του ότι το εκ διαθήκης κληρονομικό δικαίωμα του κληρονόμου επί της κληρονομιάς δεν έχει αμφισβητηθεί από οποιοδήποτε πρόσωπο δικαστικώς, δι εγέρσεως κατ’ αυτού (κληρονόμου) σχετικής αγωγής. 5. Πιστοποιητικό του αρμόδιου γραμματέα της κληρονομιάς, περί του ότι ο εκ διαθήκης κληρονόμος δεν έχει αποποιηθεί την επαχθείσα σ’ αυτόν ως άνω κληρονομιά, μέσα στην προβλεπόμενη από το νόμο προθεσμία (άρθρο 1847 του Αστικού Κώδικα), δηλαδή μέσα σε ένα τετράμηνο από την δημοσίευση της διαθήκης. 6. Πιστοποιητικού οικονομικού εφόρου περί υποβολής σ’ αυτόν της κατά νόμον δηλώσεως ή εκδόσεως υπό τούτου πράξεως επιβολής φόρου. Β) Κληρονομιά εξ Αδιαθέτου 1. Ληξιαρχική πράξη θανάτου του κληρονομούμενου 2. Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης του κληρονομούμενου, από την ημερομηνία του θανάτου του μέχρι την ημερομηνία έκδοσης απόφασης του ΥΠΠΟ περί αναγνώρισης κατοχής στο εν λόγω αρχαίο / στα εν λόγω αρχαία. Χορηγείται από τον αρμόδιο γραμματέα του δικαστηρίου της κληρονομιάς, δηλαδή του δικαστηρίου στην περιφέρεια του οποίου κατοικούσε ο κληρονομούμενος μέχρι του θανάτου του, καθώς και από τον αρμόδιο γραμματέα του Πρωτοδικείου Αθηνών. 3. Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών από το οποίο να προκύπτει η συγγενική σχέση του κληρονόμου προς τον κληρονομούμενο και η οποία παρέχει εκ του νόμου κληρονομικό δικαίωμα επί της άνω κληρονομιάς, εν όλω ή εν μέρει (άρθρα 1813 και 1823 του Αστικού Κώδικα). 4. Πιστοποιητικό του αρμόδιου γραμματέα του άνω δικαστηρίου της κληρονομιάς, περί του ότι το εξ αδιαθέτου κληρονομικό δικαίωμα του κληρονόμου επί της κληρονομιάς δεν έχει αμφισβητηθεί από οποιοδήποτε πρόσωπο δικαστικώς, δι εγέρσεως κατ’ αυτού (κληρονόμου) σχετικής αγωγής. 5. Πιστοποιητικό του αρμόδιου γραμματέα της κληρονομιάς, περί του ότι ο εξ αδιαθέτου κληρονόμος δεν έχει αποποιηθεί την επαχθείσα σ’ αυτόν ως άνω κληρονομιά, μέσα στην προβλεπόμενη από το νόμο προθεσμία (άρθρο 1847 του Αστικού Κώδικα), δηλαδή μέσα σε ένα τετράμηνο από την δημοσίευση της διαθήκης. 6. Πιστοποιητικού οικονομικού εφόρου περί υποβολής σ’ αυτόν της κατά νόμον δηλώσεως ή εκδόσεως υπό τούτου πράξεως επιβολής φόρου. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ Αντί των πιστοποιητικών 1 – 5 ο νόμος ορίζει ότι τόσο ο εκ διαθήκης όσο και ο εξ αδιαθέτου κληρονόμος μπορεί να προσκομίσει: 1. Το προβλεπόμενο από τα άρθρα 1956 επόμ. Αστικού Κώδικα κληρονομητήριο, πιστοποιητικό που εκδίδεται κατόπιν αποφάσεως του άνω δικαστηρίου της κληρονομιάς και το οποίο αποδεικνύει το κληρονομικό του δικαίωμα και τη μερίδα που αναλογεί σ’ αυτόν επί της κληρονομιάς και 2. Πιστοποιητικό του αρμοδίου γραμματέα του δικαστηρίου της κληρονομιάς περί του ότι το κληρονομητήριο τούτο δεν έχει αφαιρεθεί ούτε έχει κηρυχθεί ανίσχυρο από το δικαστήριο τούτο (άρθρο 1965 Αστικού Κώδικα). Και σ’ αυτήν την περίπτωση ο κληρονόμος υποχρεούται να προσκομίσει το υπ’ αριθ. 1 ως άνω περιγραφέν πιστοποιητικό της οικονομικής εφορείας.

              Όχι Όχι

            • Τα cookies μας βοηθούν να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε στην χρήση των cookies από εμάς.