Πιστοποιητικό μετοικεσίας από ελληνική Προξενική Αρχή

Από Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών
Μετάβαση σε:πλοήγηση, αναζήτηση



c1794757-29b1-44ff-9932-f5c23ff1c996 491108

Με μια ματιά

Σημεία εξυπηρέτησης

Προξενεία, Η2 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΞΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ψηφιακά σημεία παροχής

  • Δεν παρέχεται ψηφιακά

Αριθμός δικαιολογητικών

8 έως 11

Κόστος

120 €

Εκτιμώμενος χρόνος

10 ημέρες

Περιγραφή

Η διαδικασία αφορά στην έκδοση πιστοποιητικού μεταφοράς συνήθους κατοικίας από το εξωτερικό στην Ελλάδα.

Βασικές πληροφορίες

Θεσμικός φορέας


Σχετικοί σύνδεσμοι

Παρατηρήσεις

Για την έκδοση του πιστοποιητικού αυτού οι ενδιαφερόμενοι Έλληνες ή αλλοδαποί που έχουν την συνήθη κατοικία τους στο εξωτερικό και την μεταφέρουν στην Ελλάδα πρέπει να προσκομίζουν στην αρμόδια Προξενική Αρχή όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν ότι είναι δικαιούχα πρόσωπα και ότι συντρέχουν στο πρόσωπο τους οι απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Δικαιολογητικά από τα οποία προκύπτει η απόκτηση συνήθους κατοικίας στο εξωτερικό αποτελούν ειδικότερα: α) στοχεία μόνιμης διαμονής και εργασίας, β) υπηκοότητα της χώρας διαμονής ή άδεια μόνιμης διαμονής και εργασίας εκδιδόμενη από τις αρμόδιες αρχές, γ) φορολογικά στοιχεία υποβαλλόμενα στην αλλοδαπή, δ) στοιχεία κοινωνικής ασφάλισης στην αλλοδαπή, ε) στοιχεία φοίτησης τέκνων (αν υπάρχουν τέκνα), στ) στοιχεία ιδιόκτητης ή μισθωμένης οικίας, ζ) στοιχεία τρεχουσών συναλλαγών στην αλλοδαπή (λογαριασμοί κοινής ωφέλειας, κινητής τηλεφωνίας κλπ). Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του άρθρου 2 και της παραγράφου 4 του άρθρου 25 της Απόφασης Δ.245/11/1-3-88 ΑΥΟ η φοίτηση σε Πανεπιστήμιο ή άλλη Σχολή της αλλοδαπής δεν συνεπάγεται τη μεταφορά συνήθους κατοικίας Συνεπώς δεν υπάγονται στις απαλλακτικές διατάξεις της προαναφερθείσης Απόφασης οι Έλληνες υπήκοοι με συνήθη κατοικία στην Ελλάδα, που αναχωρούν από την Ελλάδα για σπουδές στο εξωτερικό, έστω και αν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους εργάζονται. Ωστόσο, στην περίπτωση όπου οι ως άνω φοιτητές μετά την λήξη των σπουδών τους, παραμένουν και εργάζονται αποδεδειγμένα στο εξωτερικό για πάνω από δύο (2) συνεχή χρόνια, θεμελιώνουν δικαίωμα μεταφοράς συνήθους κατοικίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 της Απόφασης ως "συνήθης κατοικία" νοείται ο τόπος στον οποίο ένα άτομο διαμένει συνήθως, δηλαδή τουλάχιστον εκατόν ογδόντα πέντε (185) ημέρες, συνεχείς ή όχι, ανά δωδεκάμηνο, λόγω προσωπικών και επαγγελματικών δεσμών ή σε περίπτωση ατόμου χωρίς επαγγελματικούς δεσμούς, λόγω προσωπικών δεσμών. Ως ημερομηνία μεταφοράς της συνήθους κατοικίας στην Ελλάδα για τον έλεγχο των προϋποθέσεων και τον υπολογισμό των προθεσμιών, θεωρείται η ημερομηνία εκείνη κατά την οποία εκδίδεται το πιστοποιητικό μετοικεσίας από την οικεία Προξενική Αρχή. Για τη χορήγηση των απαλλαγών μαζί με το πιστοποιητικό αυτό (πιστοποιητικό μετοικεσίας) οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει περαιτέρω να προσκομίζουν στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή και κατάσταση, στην οποία θα αναφέρονται αναλυτικά όλα τα προς εισαγωγή προσωπικά τους είδη.

Για περισσότερα στοιχεία, όπως για την τελωνειακή τακτοποίηση και αποδέσμευση ΙΧΕ αυτοκίνητο δύνασθε απευθυνθείτε και στη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της ΑΑΔΕ (www.aade.gr)

Τελευταία ενημέρωση

30/04/2024

Αίτηση

Τύπος αίτησης

Αίτηση

Κατάθεση

Κατάθεση από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά)

Κατατίθεται από

Φυσικά πρόσωπα

Τίτλος

Αίτηση για τη χορήγηση πιστοποιητικού μεταφοράς συνήθους κατοικίας (μετοικεσίας)

Τι θα χρειαστείτε

    Εκτύπωση

    Προϋποθέσεις

      Κόστος

        Σχετικά




        Εξερχόμενα

        Βήματα

          Ψηφιακά βήματα

            Άλλες πληροφορίες

            Επίσημος τίτλος

            Πιστοποιητικό Μεταφοράς Συνήθους Κατοικίας (Μετοικεσίας)


            Νομοθεσία

              Κατηγορίες

              Έναυσμα

              Αιτούμενη

              Τρόπος υποβολής

              Αίτηση (έντυπο)

              Τύπος

              Εξωστρεφής


            • 1 Τα φυσικά πρόσωπα πρέπει να έχουν τη συνήθη κατοικία τους στο εξωτερικό, τουλάχιστον κατά τα δύο (2) δωδεκάμηνα, πριν από τη μεταφορά της στην Ελλάδα (άρθρο 3 και 4 της υπ΄ αριθμ. Δ. 245/111.3.88 ΑΥΟ (ΦΕΚ 195/Β΄)

              Όχι Όχι

            • 2 Η απαλλαγή για το μέσο μεταφοράς παρέχεται με την προυπόθεση οτι το διακιούχο πρόσωπο το είχε στην κυριότητά του και το χρησιμοποιούσε στον τόπο προηγούμενης κατοικίας του επί έξι (6) μήνες τουλάχιστον πριν τη μεταφορά της συνήθους κατοικίας στην Ελλάδα (άρθρο 5 της υπ΄ αριθμ. Δ. 245/11/1.3.88 ΑΥΟ (ΦΕΚ 195/Β΄))

              Όχι Όχι

            • 3 Τα προσωπικά είδη (οικοσκευή, μεταφορικά μέσα κλπ) μπορούν να τελωνίζονται εφάπαξ ή τμηματικά πριν περάσει δωδεκάμηνη προθεσμία (12 μήνες) από την ημερομηνία μεταφοράς της συνήθους κατοικίας, η οποία είναι η ημερομηνία έκδοσης του πιστοποιητικού μετοικεσίας (άρθρο 5 της υπ΄ αριθμ. Δ.245/11/1.3.88 ΑΥΟ (ΦΕΚ 195/Β΄))

              Όχι Όχι

            • 4 Η φοίτηση σε πανεπιστήμιο ή άλλη Σχολή της αλλοδαπής δεν συνεπάγεται τη μεταφορά της συνήθους κατοικίας

              Όχι Όχι

            • 1 120 €



              Όχι

            • Τα cookies μας βοηθούν να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε στην χρήση των cookies από εμάς.